Apple AirPort Extreme

By . - 04:25

Uzun zamandır almak ve denemek istediğim fakat fiyatından ve çok aşırı ihtiyacım olmamasından ötürü ötelediğim Apple bu yeni nesil ürününü sonunda dayanamadım ve aldım.

Aslına bakıldığından benim gibi ev kullanıcıları için ürün biraz fazla ve abartı kalıyor. Normal şartlarda mini bir ofis yada şirket de rahatlıkla hem wi-fi alanınız genişletmek, gigabit etherten bağlantı noktası ile server bağlantıları sağlamak hem de usb bağlantı noktası ile ağadaki kullanıcıların dosya paylaşımını rahatlık ile yapabilirisiniz.



Ürünü kısa olarak anlatmak gerekirse 17cm uzunluğunda ve 10 cm genişliğinde bir kapsülü andıran yapısı ile çok şık bir görüntüye sahip. Klasik Apple ürünlerinde ki tek parça gibi görünme özelliği bu üründe de mevcut. Arkasında dört adet gigabit Ethernet bağlantı noktası, bir adet  USB bağlantısı bulunmakta. Ürünün ön yüzeyinden sadece sağ alt köşede ufak bir çalışma ışığının dışından ekran ya da ışık noktası bulunmamakta. USB bağlantı noktası ile hdd paylaşımın yanında yazıcı bağlantısı sağlayıp ortak bir kullanım oluşturabilirsiniz. Bunun yanın da cihaza 50 kişiye kadar bağlantı sağlana bilmekte(bu özelliği deneme imkanım olmadı fakat Apple bu şekilde bilgilendirme yapmakta).

Cihazın kurulumu çok kolay. Cihazınızı elektiriğe bağlayıp modemden gelen Ethernet bağlantısını da sağladıktan sonra rahatlıkla Mac, iPhone ve iPad’inizden kurabilirsiniz. Ağınızı isimlendirip şifrelendirdikten sonra kullanıma hazır olacaktır.


Kurulum sırasında ya da daha sonra bir den fazla ağ kurarak hem özel kullanımlar hem de misafir kullanıcı ağlarını ayırıp paylaşım dosyalarınızı sınırlandırıp cihaz kullanımı için özel atamalar yapabilirsiniz.

Normal modeminizin wi-fi kullanım çemberinin genişlemesinde ve kullanım hızının artmasına da katkı sağlamaktadır. Kendimden örnek vermem gerekirse. 300mps’lik kullandığım modemim de evin her yerinden wireless erişimini sağlayamıyordum. Cihazın kullanmaya başladıktan sonra normal wi-fi genişliğine artı olarak bazı yerlerde bir bazı yerlerde iki duvar ileriye wi-fi ağının genişlediğini söyleyebilirim.


İlk başta da belirttiğim gibi ev kullanımı için çok gerekli olmasa da ufak bir ofis ya da şirket ağı kurmak istiyorsanız fazlası ile işinizi görebilecek kalibrede ve yetide bir cihaz. Hem paylaşım aygıtları hem de hızlı veri transferi açısından bakıldığında Apple her  ürünün de olduğu gibi bu ürününde de kalitesini gösteriyor.


Fiyat konusunda gelince ülkemizde 490,00 TL olarak ülkemizden temin edebiliyorsunuz fakat USA fiyatı 150 Dolar civarında. Buna değip değmeyeceği tamamen sizin kararınız.  Ama ürünü tüm özellikleri ile kullanacaksanız değeceğine eminim.

  • Share:

You Might Also Like

0 yorum